Primul pas in realizarea oricarui site este designul, atunci cand se proiecteaza un site Web, majoritatea designerilor web acorda o deosebita atentie unor doi factori majori: designul (proiectarea) si continut acestuia. Dar cum ramane cu alegerea culorilor? Aceasta este una dintre cele mai importante lucruri de luat in considerare la crearea designului site-ul tau. Culorile site-ului sunt importante, deoarece acestea vor defini starea de spirit si emotiile vizitatorilor, dar vor reflecta si identitatea si brandingul dvs.
Culorile au in spatele lor si un simbol bine tiparit, se spune ca galbenul este asemanat geloziei, cand suntem suparati vedem rosu in fata ochilor insa rosul este atribuit si dragostei, albul reprezinta respectul in concluzie culorile ne afecteaza la nivel psihologic, si au puterea de a ne influenta starea de spirit. Ele pot stimula sau suprima chiar si apetitul, ne pot face fericiti, emotionati, nervosi sau tristi. Pentru artisti, in special pictori, acest lucru nu este o noutate, avand in vedere ca prin culorile puse de ei pe panza sunt in stare sa ne transmita mesajul dorit. Insa pentru toti ceilalti sa aruncam o privire asupra culorilor si a ceea ce inseamna ele pentru vizitatori. Apoi, vom descoperi diferite combinatii de culori si modul in care acestea se aplica la site-ul Web.
Culori calde
Rosu: Rosu este una dintre culorile cele mai puternice care atrag atentia. Rosu simbolizeaza pasiunea si focul, dragostea si dorinta. Rosul reflecta energia si poate motiva o persoana sa actioneze intr-un anumit fel. De altfel rosul mai poate simboliza si razboiul, violenta, sangele, si agresiune.
Roz, cu toate ca este derivat din culoarea rosie. Rozul este romantic, relaxant si feminin.
Portocaliu: vibrant si cald, portocaliul este asociat in general toamnei din cauza culorilor frunzelor. Acesta culoare mosteneste multe din trasaturile culorii rosii, dar este o culoare mai putin pasionala. Ca o culoare de citrice, aceasta poate simboliza, de asemenea sanatatea, mancarea sanatoasa.
Galben: simbolizeaza soarele si caldura. Aceasta culoare poate semnifica speranta, lumina si energia. Pe de alta parte, aceasta poate insemna slabiciune sau boala, sau simboliza frica, lasitatea sau gelozia.
Culori reci
Verde: Semnifica atat sanatatea si vegetatia precum si bogatia. Verdele simbolizeaza primavara, reinnoirea, si fertilitatea. Aceasta culoare poate insemna, de asemenea, lipsa de experienta sau inceputul de drum.
Albastru: Albastru este una dintre cele mai relaxante culori, este asociat cu cerul si marea. Acesta culoare este considerata ca fiind una din cele mai bune alegeri atunci cand vine vorba de design, si, de asemenea albastrul inseamna inteligenta, calmul si increderea dar si regalitatea.
Violet: combinatia dintre rosu si albastru, violet este una dintre cele mai intrigante culori si simbolizeaza creativitatea. Violetul este spiritual si misterios. Violetul inchis este asociat cu regalitatea si bogatia, iar levantica este asociata cu romantismul si nostalgia.
Culori neutre
Negru: negru poate reprezenta putere, eleganta, rafinament, dar si moartea (in culturile occidentale), rautatea, furia si tristetea.
Alb: albul reprezinta curatenia, puritatea, si spiritualitatea. Aceasta reprezinta viata si casatoria in culturile occidentale, dar si moartea in anumite culturi din Est.
Gri: Griul este o combinatie de negru si alb. Este o culoare conservatoare. Griul poate simboliza securitata, fiabilitata si maturitatea, dar poate semnifica, de asemenea, si melancolia sau tristeta.
Maro: Culoarea maro poate fi clasificata drept o culoare speciala in webdesign. Uneori, culoarea maro poate fi folosita ca o culoare neutra si, uneori, ca o culoare calda. Oricum, maro reprezinta credibilitate si stabilitate, vatra, casa si pamantul.
Alegerea unei scheme de culori
Odata ce ati inteles semnificatia culorilor, suntem gata sa incepem alegerea unei scheme de culori pentru site-ul dvs.. Dar, de unde sa incepem? Sa ne uitam la diferite tipuri de combinatii de culori.
Schemele color monocromatice utilizeaza o singura culoare. Valori diferite ale culorii alese pot fi folosite pentru a crea senzatia de culori diferite. Schemele color monocromatice sunt armonioase si pasnice. Folosirea unei singure culori creaza senzatia de unitate si poate ajuta la crearea sau la imbinarea elementelor mai bine.
Combinatii de culori similare, de exemplu prin selectia culorilor albastru si purpuriu, sau rosu si portocaliu putem crea o schema de culori similara. Doua sau mai multe culori pot fi folosite intr-o schema de culori similara, cu toate acestea, o singura culoare este adesea folosita ca si culoare dominanta in timp ce restul sunt folosite ca accente.
Culori contrastante sunt complementare si placute ochiului. De exemplu, galben si violet sau rosu si verde sunt culori contrastante. Scheme de culori contrastante folosesc, in general, o culoare calda si o culoare rece, dar nu este necesar sa se utilizeze combinatii uimitoare si evidente, cum ar fi albastru si portocaliu. Ai putea incerca verde, bej si albastru deschis sau maro si verde inchis pentru a crea combinatii de contraste foarte placute.
Ca o atentionare cu privire la culorile contrastante. In general, ochiul are dificultati sa se concentreze cu accentie pe mai multe culori contrastante, in acelasi timp. De exemplu un text scris cu portocaliu intr-un fond albastru este foarte dificil de citit. Folositi culori contrastante pentru accente dvs. si evitati stabilirea contrastelor puternice ca fundal si text. O lumina portocalie, aproape crema, fond albastru inchis este mult mai usor de citit si inca o combinatie buna contrastante.
Combinatii de culori triadice sunt compusa din trei culori opuse. Rosu, galben, albastru ar fi o schema de culori triadic. Folosind o valoare mai atenuata din una sau mai multe culori poate ajuta la crearea unei mai mari subtilitati, armonie si lizibilitate pentru site-ul dvs..
In concluzie alegerea culorilor poate fi foarte distractiva. Culoarea este peste tot in jurul nostru, de la natura la masini, mobilier, precum si o multime de modele pe care le vedem pe Web si in tiparele clasice. Uita-te si la culorile pe care alti designeri le-au folosit. Intreaba-te ce iti place, sau ceea ce nu iti place la culorile unui site oarecare. Natura este o sursa de inspiratie. Flori si pasari, munti si deserturi, toate au combinatii de culori fabuloase. Cand vedeti o combinatie de culori care te impresioneaza incearca sa retii combinatia pentru viitor. Nu se stie niciodata cand ar putea fi nevoie de o schema de culori pentru un site nou sau o actualizare a site-ului vechi.